09 okt 2013
9 oktober 2013

Wat is grooming?

0 reacties

Vandaag kwam het Dagblad van het Noorden met het nieuws naar buiten dat in Cuijk de 48-jarige Frank R. ervan wordt verdacht via internet 295 jonge meisjes tussen de 10 en 17 jaar oud, te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. Van deze groep heeft R. er elf ook in het echt ontmoet en pleegde ontucht met de meisjes. 

De honderden slachtoffers komen uit heel Nederland en een kleiner aantal uit België. Het misbruik pleegde de man in zijn woning en legde handelingen vast op beeldmateriaal. R. is zeker al acht jaar actief.

Stichting ZoekJeMee ziet onder andere voorlichting als één van haar kerntaken. Omdat grooming een relatief onbekend begrip is en direct verband kan houden met het korte of langere tijd vermist raken met meisjes in een kwetsbare leeftijd, willen we in dit artikel meer informatie geven over de betekenis van grooming en de werkwijze bij het ‘digitaal kinderlokken’. De zaak die nu in het nieuws is gekomen, is aan het licht gekomen na de vermissing van een 12-jarig meisje in mei van dit jaar. Het meisje werd op zaterdag 18 mei door haar moeder als vermist bij de politie opgegeven. De politie vond het haar de volgende dag door een tip van een getuige in Bedum, in een auto samen met de verdachte. De man werd gearresteerd.

Commissaris Van Kleef van de Nationale Politie liet begin augustus aan de NOS weten zich zorgen te maken over grooming. Van Kleef ziet parallellen met loverboys. “De daders proberen langzaam maar zeker het vertrouwen te winnen, om vervolgens hun slachtoffers te isoleren. Als een kind niet meer wil, wordt gedreigd met het online zetten van opgenomen webcambeelden.” Ouders en kinderen zijn volgens Van Kleef naïef en zich te weinig bewust van de risico´s. Daarom wil de politie meer voorlichting geven via internetsites en programma’s op scholen. (Bron: NOS)

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst tweederde van de kinderen tot 16 jaar het afgelopen jaar in aanraking is gekomen met grooming. Daarmee wordt dit probleem zelfs nog groter dan het digitaal pesten.

Via internet probeert de volwassene zich voor te doen als een leeftijdsgenoot, bij voorkeur iets ouder dan het slachtoffer. Er wordt via chatboxen en social media een vertrouwensband opgebouwd, waarbij het de bedoeling is dat het slachtoffer verliefd wordt. De dader probeer erotische webcambeelden en foto’s van het meisje te krijgen, waarna het een machtspositie krijgt. Het slachtoffer wordt langzaam maar zeker geïsoleerd door middel van dreiging en intimidatie. Als het slachtoffer zich los probeert te maken van de dader, wordt gedreigd met het online zetten van naaktfoto’s en beelden. In de meeste gevallen durven slachtoffers dan ook geen aangifte te doen.

In hoeveel gevallen het komt tot een fysieke ontmoeting is niet bekend. Maar ook het digitaal kinderlokken is een strafbaar feit. Het probleem staat hoog op de politieke agenda, maar tot op heden ontbreekt het nog aan wettelijke opsporingsmogelijkheden. Hierdoor is het opsporen en vervolgen van grooming zonder een aangifte erg lastig.

Voor ouders is het vaak moeilijk om op tijd signalen te krijgen dat hun kind slachtoffer is, of dreigt te worden van grooming. Jules Mulder, behandelaar bij forensisch polikliniek De Waag en initiatiefnemer van de telefonische hulplijn ‘Stop it Now’, raadt ouders aan vooral met hun kinderen te praten. “Praat over wat ze doen op internet, en waarschuw voor het contact met onbekenden.”
Ook wordt het advies gegeven kinderen het onderwerp mee te nemen tijdens de seksuele voorlichting.
Om te voorkomen dat een kind geïsoleerd raakt, wil ook de politie meer aandacht besteden aan het onderwerp. Preventie krijgt hoge prioriteit. Ouders en kinderen moeten beter voorgelicht worden, zo stelt de politie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *