Hoe werkt AMBER Alert?

AMBER Alert – historie

AMBER AlertHet is 13 januari 2006 als in de Verenigde Staten de 9-jarige Amber Hagerman vermist wordt. Na een paar dagen wordt het levenloze lichaam van het meisje gevonden, op een steenworp afstand van haar ouders woning. Ze blijkt te zijn misbruikt en vermoord.

Haar dood heeft tot gevolg dat in de V.S. het AMBER (America’s Missing: Broadcast Emergency ResponseAlert) wordt opgezet. Dit systeem zorgt ervoor dat burgers op een snelle en effectieve manier geïnformeerd worden over een vermissing en blijkt effectief. Er zijn in de Verenigde Staten honderden kinderen via dit systeem opgespoord.

AMBER Alert – start in Nederland

Als de Nederlandse ondernemer Frank Hoen in de V.S. met dit systeem in aanraking komt, brengt hij het idee naar Nederland. In samenwerking met Carlo Schippers van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de KLPD en het Ministerie van Justitie zet hij dit systeem in Nederland op. Vanuit zijn bedrijf Netpresenter zet hij het systeem op en stelt het ter beschikking van de Nederlandse Overheid. Nadat er in enkele concrete zaken het AMBER Alert te laat of helemaal niet door de Politie is ingezet, stelt de Minister van Justitie Ivo Opstelten voor de Nederlandse Politie een meldingsplicht bij het LBVP op voor de Nederlandse Politie. Hierbij worden er tevens instructies gegeven voor het gebruik van AMBER Alert.

Hoe en wanneer wordt AMBER Alert ingezet

Er raken in Nederland dagelijks kinderen vermist. Vaak zet de Politie als eerste het netwerk van Burgernet in, waarbij burgers in de buurt automatisch worden opgeroepen naar het vermiste kind uit te kijken. Een zwaarder opsporingsmiddel is het gebruik van AMBER Alert. Hierbij krijgt iedere Nederlander die zich hiervoor heeft aangemeld een sms, worden op televisie en radio berichten ingezet en op terminals van Luchthavens de foto en gegevens van het vermiste kind gedeeld. Ook worden matrixborden op de snelwegen ingezet. Tevens krijgt het publiek via Social Media informatie over het vermist kind. Inmiddels zijn miljoenen mensen bij dit netwerk aangemeld.

Een AMBER Alert wordt ingezet:

  • Als het vermiste kind jonger is dan 18 jaar;
  • als er direct gevaar bestaat voor het leven van het kind of er een directe vrees is voor ernstig letsel;
  • als er voldoende informatie is over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat het Amber Alert de kans vergroot dat het kind kan worden gelokaliseerd.

AMBER Alert wordt gesponsord door verschillende partijen uit de samenleving. Sinds 2010 worden een deel van de kosten ook betaald door de Overheid.