Vermiste personen

Vermiste personen

vermistVermiste personen kunnen grofweg worden ingedeeld in de volgende categorieën:

– Minderjarige (jonger dan 18 jaar), zie ook kind vermist
– Volwassene

De vermissing van een dierbare is reden voor veel zorgen en stress:
Waar is de persoon in kwestie gebleven?
Hoe is de vermiste eraan toe?
Is er levensgevaar?
Wat kan ik doen om de vermiste persoon terug te vinden?

Wat moet ik doen bij een vermissing?

Bij vermoeden van acuut gevaar: bel 112 en geef de vermissing door.
Geen acuut gevaar: doe aangifte van vermissing bij de politie in je woonplaats. Geef zoveel mogelijk relevante informatie door aan de politie en neem tenminste één recente foto mee.

In de volgende omstandigheden is sprake van acuut gevaar:

  • Vermiste dementerende bejaarden;
  • Vermiste personen in een depressie, psychose of overspannenheid (mogelijk zonder hun medicijnen mee, controleer dit ook);
  • Vermiste personen die een gevaar voor zichzelf zijn (risico op zelfdoding);
  • Vermiste personen die (vermoedelijk) onvrijwillig door derden zijn meegenomen. Bijvoorbeeld door onbekenden (bij ontvoering, mensenhandel) of door familie (bij relatie problemen, bij gedwongen uithuwelijking);
  • Vermiste personen van wie je het vermoeden hebt dat zij slachtoffer zijn of kunnen worden van een levensdelict (moord).

Minder acuut is de omstandigheid waarbij de vermiste persoon is weggelopen van huis of andere verblijfplaats na een conflict.

Hulp bij terugvinden van vermiste personen

Bij vermissingen is het essentieel dat een zo groot mogelijk publiek op de hoogte wordt gesteld zodat men kan uitkijken naar degene die vermist wordt. Daar ligt de kracht van ZoekJeMee. Op Twitter en Facebook hebben we een grote groep volgers die we snel kunnen voorzien van informatie. We plaatsen een pagina op deze website voorzien van foto’s en roepen lezers op om uit te kijken en stimuleren hen om tips door te geven aan de politie. Verder wordt gezorgd voor flyers die kunnen worden achtergelaten in regio’s waar de vermiste zich kan bevinden.

Wil je gebruik maken van de hulp van ZoekJeMee? Maak melding van een vermist persoon.