19 aug 2015
19 augustus 2015

Waarom geen Amber Alert?!

0 reacties

Vooral bij vermissingen van jonge kinderen wordt steeds de vraag gesteld waarom er geen Amber Alert wordt uitgegeven. Dat is een begrijpelijke vraag omdat het bestaan van Amber Alert natuurlijk ook een verwachting schept. Toch wordt een Amber Alert maar heel weinig ingezet. Hier leggen wij uit waarom.

Een Amber Alert heeft een enorm bereik. Bijna geen enkele Nederlander zal na het uitgeven van een Amber Alert niet weten dat een kind vermist is. Televisie- en radiouitzendingen worden onderbroken, op de matrixborden op de snelwegen wordt meestal een mededeling geplaatst en op Schiphol wordt de vermissing op de grote borden medegedeeld. Dat is het effect van een officieel groot Amber Alert.

In Nederland zijn er dagelijks rond de 600 kinderen niet op de plek waar ze verwacht worden te zijn. Dat wil zeggen dat 600 kinderen buiten het gezag van ouders en/of verzorgers vallen. Dit aantal kinderen is dus iedere dag in het jaar officieel vermist.
Dit betekent weer dat als er voor iedere vermiste minderjarige een Amber Alert wordt uitgegeven, het bovengenoemde effect niet meer haalbaar is. Je wordt in dat geval immers vele tientallen tot wel honderd(en) keren per dag geconfronteerd met een Amber Alert.
De politie zet dit grote middel alleen in als er sprake is van een ernstig vermoeden van ontvoering en/of een levensbedreigende situatie. In die gevallen doet een Amber Alert ook zijn werk. In heel korte tijd weet iedereen in Nederland van deze ernstige situatie af. Juist omdat het uitgeven van een Amber Alert zo’n ‘bijzondere’ situatie is.

Als er voor een kind een Amber Alert wordt uitgegeven, staat internet binnen een paar uur vol vermeldingen, met foto’s en bijzonderheden. Zo blijft een kind dat vermist is geweest en in goede gezondheid terug is gevonden voor altijd ook een ‘Amber Alert-kind’. De rest van de jeugd en wellicht het verdere leven zal het hiermee geconfronteerd worden. Ook daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden en hoort mee te wegen in de urgentie van een Amber Alert.

Zo zijn er veel redenen om het Amber Alert alleen te gebruiken bij levensbedreigende sitaties of wanneer een kind ook daadwerkelijk ontvoerd is. Dit komt echter maar heel weinig voor. Voor andere urgente zaken heeft de politie wel een Facebookpagina onder de naam Amber Alert, waar deze moeilijk op te lossen vermissingen ook gemeld worden. Voor de ook minder moeilijk oplosbare – of minder urgente – zaken, doet o.a. ook de Facebookpagina van ZoekJeMee zijn werk.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *