Verwijder persoonsgegevens en foto’s

We vragen er doorlopend aandacht voor: verwijder persoonlijke gegevens en foto’s in berichten over opgeloste vermissingen. Verschillende media, Facebook pagina’s en websites laten deze gegevens helaas gewoon staan. Ook als de vermiste al lang terecht is. Dat is ons een doorn in het oog, want we kennen uit ervaring de grote gevolgen die dit kan hebben in het leven van betrokkenen.

Er staat toch bij dat de persoon weer terecht is?

Niet meer vermist, wel opnieuw gedeeld

Een aantal jaren geleden was een 14-jarig meisje uit het midden van het land vermist. De vermissing kreeg veel aandacht en dat was een extra hulpmiddel het meisje terug te vinden. Gelukkig was zij na een paar dagen weer veilig thuis.
Ruim een jaar later zag een Facebookgebruiker een oud bericht over haar vermissing. De berichtgeving erover was nog gewoon op het web terug te vinden. Compleet met haar naam, leeftijd en foto. De Facebooker maakte er een bericht over en plaatste de foto en de gegevens op de eigen pagina. Het bericht werd in enkele uren duizenden keren gedeeld.

De gevolgen voor het meisje waren groot. De telefoon bij de familie stond roodgloeiend. “Is ze alweer weg?” Het meisje kreeg tientallen berichten op haar social media accounts.

Schadelijke gevolgen

De familie nam contact met ons op, met de vraag of we hen konden helpen het bericht van internet af te krijgen. We probeerden contact te leggen met de plaatser van het bericht, maar deze reageerde niet. Uiteindelijk werd het bericht toch plotseling verwijderd, terwijl de politie al naar de plaatser onderweg was om persoonlijk te vragen het bericht direct te verwijderen.

Dit is een voorbeeld hoe het mis kan gaan met oude berichtgevingen. Maar het kan op veel meer manieren erg uit de hand lopen. We halen vaak het voorbeeld aan dat werkgevers een sollicitant mogelijk weigeren als op internet te lezen is dat de sollicitant vermist is geweest. Werkgevers zijn huiverig een onstabiel persoon in dienst te nemen. Vaak onnodig en natuurlijk zeer schadelijk voor de betrokkenen.

Verwijder persoonlijke gegevens!

Regelmatig spreken we media en andere pagina’s erop aan dat het beter is de persoonlijke informatie en eventuele foto’s weg te halen. Maar meestal heeft dit weinig tot geen effect. De meesten zien het nut er niet van in (“Er staat toch onderin bij dat de vermiste weer terecht is?”) of reageren helemaal niet. Dat is erg teleurstellend. Niemand is gebaat bij oude informatie die op het net blijft hangen. Als je aandacht geeft aan een vermissing om te helpen de vermiste terug te vinden, moet je ook die vermiste helpen het leven weer op te pakken. Doe je dat niet, dan roept dat de vraag op welk doel je dient.

© Stichting ZoekJeMee

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *