In 1999 bestond de Vereniging Achterblijvers na Vermissing vijf jaar. Er waren al veel lotgenotendagen geweest waarin herkenning, uitwisseling, informatie en praktische steun centraal stonden. Maar er ontbrak volgens betrokkenen een plek om te herdenken, om stil te staan, om het verdriet en de hoop te verbinden met andere lotgenoten.
Daarom besloot de VAV de eerste vrijdag van juni uit te roepen tot de Nationale Dag van de Vermisten.

Op de allereerste Dag van de Vermisten werd het Pauzemonument onthuld in het Moreelse Park bij het Centraal Station in het hart van Utrecht.

Pauzemonument

In opdracht van de Vereniging Achterblijvers na Vermissing maakte kunstenaar Marianne van den Heuvel dit beeld, dat ze ‘Pauze-teken’ heeft genoemd. Het is geplaatst in het Moreelsepark in Utrecht.

Tijdens de gesprekken met de Vereniging Achterblijvers na Vermissing werd haar pijnlijk duidelijk dat er voor een familie van een vermiste nooit rust kan zijn. Er moet altijd blijven worden gezocht en er wordt altijd gewacht op het moment dat de vermiste wordt gevonden of terugkeert.

Marianne maakte daarom een ‘wachthuisje’, waar je op de treden even kunt gaan zitten, even een kleine pauze kunt nemen.
De pilaren staan op de 4 windrichtingen, in de bodemplaat is een roos gehakt en het dak van het wachthuisje heeft een gat. Door het gat zal er overdag altijd licht vallen op de roos in de bodemplaat; het hemelwater zal de roos voeden.

Vandaag, vrijdag 1 juni 2018, is het weer de Nationale Dag van de Vermisten. Om 14.00 uur verzamelen achterblijvers na vermissing rondom het monument in het Moreelsepark in Utrecht, nabij Utrecht CS. Er is gelegenheid om te herdenken, bloemen te leggen en stil te staan bij de vermiste. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *