Nieuwe tip(s) in vermissingszaak

Michael Haver wordt al sinds 20 november 2017 vermist en er wordt met man en macht dagelijks naar hem gezocht. De familie, de politie, Stichting ZoekJeMee en meerdere hondengroepen spannen zich in waar mogelijk om Michael terug te vinden. Iedereen is bezorgd en elke dag dat Mike langer vermist is, is weer een dag verloren.

Op 1 december 2017 is in de loop van de middag een serieuze tip binnengekomen: Iemand heeft Michael Haver zien lopen langs het Noordhollandsch Kanaal langs industriegebied Boekelermeer. De politie is toen direct een zoekactie gestart, en heeft een helikopter ingezet maar helaas zonder resultaat.

Mobilisatie zoekteam

Aangezien het hier ging om een recente tip en een nieuw gebied, hebben we met meerdere mensen alles uit de kast getrokken om een nieuwe zoekactie met Mantrailhonden (hierover later meer) mogelijk te maken in de avonduren:

mantrailhonden zoekactie michael haverDe coordinators van Reddingshonden RHWW hebben ons in contact gebracht met Monique van Weeren van Mantrailing Nederland.
Monique heeft ingestemd met inzet van haar honden (en twee uur reistijd!).
Monique heeft reisgezel Marjolein bereid gevonden met haar mee te gaan en daarmee de veiligheid van Monique te waarborgen. (denk aan waarschuwing van omstanders/passerende auto’s met lichtsignalen etc)
Margreet de Boer (oa mantracker bij RHWW) heeft zich bij het groepje aangesloten, zij komt uit de regio van het zoekgebied
ZoekJeMee heeft samen met de familie van Michael gezorgd voor het beschikbaar komen van ongewassen kleding van Mike om die aan de honden voor te kunnen houden ten behoeve van het geurspoor.

Lang verhaal kort: tussen 16:30-17:00u zijn er wat telefoontjes gepleegd en apps rondgegaan en om 20:15u was iedereen op de afgesproken plaats om te starten, inclusief 3 Mantrailhonden.

Wat is Mantrailing?

Meer informatie over Mantrailing vind je in de uitleg op de website van Mantrailing Nederland.

Wat de Mantrailinghonden doen is fascinerend: ze krijgen een geur van de te zoeken persoon aan de hand van bijvoorbeeld een gedragen kledingstuk waarop zich geen andere sporen bevinden. Als een persoon ergens heeft gelopen, bijvoorbeeld in buitengebied, dan worden ‘biologische elementen’ van die persoon verspreid langs de route die is afgelegd. Dat zijn de sporen die de honden zoeken. Sporen die zich afzetten tegen de ondergrond, bomen, gras, etc etc. Bij alle geuren die de honden opsnuiven wordt razendsnel gematcht: wel of niet van de persoon die wordt gezocht. Verder herkennen ze welke sporen ouder / nieuwer zijn, dus weten ze aan de hand daarvan ook de juiste richting te bepalen die de persoon heeft gelopen. Je kunt je voorstellen dat dat niet alleen complex is maar ook intensief.

In onderstaande video zie je hoe Mantrailhonden te werk gaan in een video van Monique van Weeren.

Wachten op nieuwe aanwijzingen

We hebben Michael niet aangetroffen. De honden hebben een spoor opgepakt en hebben kilometers gelopen maar op een goed moment liep het spoor dood, in omgeving Heiloo.

Het is nu wachten op nieuwe aanwijzingen om verder te kunnen zoeken. Alles is paraat: gedragen kleding van Michael, extra Mantrailhonden zijn alvast gemobiliseerd, de begeleiders. Wij en alle overige betrokkenen weten: zodra er nieuwe tips binnenkomen die slechts enkele uren oud zijn dan wordt er opnieuw gezocht!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *